Çocuklarda Yüksek Ateş

Ateş vücudumuzun normal bir savunma mekanizma yöntemidir. 36,3 ile 36,8 normal vücut ısısıdır. 37,5 -38 C ve üzerinde ölçülen ateş yüksek ateş olarak tanımlanmaktadır. Ateşi yükselen kişin için ateşi kontrol altına almaya yönelik girişimlerinden yapılması gerekmektedir.

Yüksek ateş şiddetli baş ağrısı, yaygın kas ve eklem ağrıları, iştahsızlık, halsizlik ile kendini gösterir. Yüksek ateşle birlikte kişide üşüme ve aşırı titreme görülür. Yüksek ateş özellikle küçük çocuklar ve çok yaşlılar ile bunama, karaciğer veya böbrek yetersizliği olan hastalarda sıklıkla görülür. Bebeklerde ateş ile birlikte havale ihtimali çok yüksektir.

Vücuda giren bakteri, virüs ve mikroorganizmalar pirojen adı verilen madde salgılarlar. Vücut cevap olarak endojen adı verilen madde salgılar ve vücut ısısını dengede tutan termoregülatör bölge böylelikle harekete geçer. Bunların sonucunda yüksek ateş meydana gelir. Yüksek ateş; vücuda giren bakteri, virüs ve mikroorganizmalar ile meydana gelmektedir.  Özellikle bebeklerde zorunlu aşılardan sonra yüksek ateş görülmektedir. Diş çıkarma durumları, aşırı su kabı, ameliyat ve yanıklar da yüksek ateş riskini artırmaktadır.

Ateşin fazla yükselmesi ile bilinç kayıpları meydana gelmektedir. Yüksek ateş çocuklarda havaleye varan sonuçlar göstermektedir. Bunun sonucunda şuur kaybı, beyin fonksiyonlarında hasar, felç gibi komplikasyonlar da gelişmektedir. Yüksek ateşte doktor randevusu için ateşi düşürmekte kullandığınız yöntemleri ve en son ne zaman hangi ilacı kullandığınızı detaylı bir şekilde not edip doktorunuz ile paylaşmanız faydalı olacaktır.

Ateş vücudun bağışıksal bir cevabıdır. Ateş şikayeti olan bir hastaya ilk olarak yapılacak şey, ateşin sebebini bulmak olacaktır. Hastanın yakınması, öyküsü, muayene bulguları, laboratuvar test sonuçları ile yüksek ateş tetkik edilmektedir. Enfeksiyon hastalıklarının tanısında mikrobiyolojik incelemeler de gerektiği için kan, idrar, balgam ve dışkı sonuçları hastalığın tanısı için çok önemlidir.

Yüksek ateşi olan çocuklara direkt acil serviste müdahale edilmektedir. Yüksek ateş için genel olarak parasetamol ya da ibuprofen içeren ilaç tedavisi kullanılmaktadır. Çocuklarda yüksek ateş oluşumunu engellemek için bağışıklık sisteminin kuvvetli olması gerekmektedir. Dışarıdan vücuda girecek virüs, bakteri ve mikroorganizmaları engellemek için uzmanlar kişisel temizliğe, özellikle el temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Uzm. Dr. Nazan SOĞUKOĞLU
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları)

Uzm.Dr.Fatma ISGANDAROVA
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

Doç.Dr.Hakan UZUN
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

Uzm.Dr.Şüküfe ŞİRİNOVA
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!